nyt-logo-3

 

..Spørg, svar og diskutér
  ANATOMI-FORUM.DK..

 

BIOPRAKTIK - Skolen hos Pons
v/ Kjeld Bruun-Jensen, læge, ph.d.
Rynkebyvej 13,  DK-5750 Ringe
Tlf. 88 18 88 18 / 62 62 29 29 - Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

 
Velkommen, Gæst
Brugernavn Adgangskode: Husk mig
  • Side:
  • 1

EMNE: bikarbonat og brintioner so buffer

bikarbonat og brintioner so buffer 7 år siden #232

jeg troede jeg havde forstået princippet med bicarbonat som buffer men det kan jeg nu se at jeg slet ikke har . hvis den kuldioxid der bliver produceret under stofskiftet går i forbindelse med vand for at for at danne kulsyre kan den jo ikke neutralisere en syre. Den tilfører jo selv en brintion og en syrerest? Det er vel kun hvis det er bikarbonat der bliver tilført (som fra pancreas) at det kan optage en brintion og derved neutralisere syren?

Sv: bikarbonat og brintioner so buffer 6 år, 11 måneder siden #237

Hej Randi

Det lyder på dit spørgsmål som om du er kommet til "Blodets buffereffekt" på s. 267-268 i anatomi bind 2 Og jeg kan godt forstå du spørger, for det er svært at forstå.

Dit spm. lyder:

"....hvis den kuldioxid der bliver produceret under stofskiftet går i forbindelse med vand for at for at danne kulsyre kan den jo ikke neutralisere en syre. Den tilfører jo selv en brintion og en syrerest? Det er vel kun hvis det er bikarbonat der bliver tilført (som fra pancreas) at det kan optage en brintion og derved neutralisere syren?"

Du har ret i dit spm., hvis kroppen er i en situation hvor balancen (fig.173A i Bind 2 3. udgave) har svært ved at forløbe fra venstre mod højre. Hvis f.eks. personen har en lungesygdom, der forhindrer ordenlig udånding af CO2, vil CO2 hobe sig op. Det betyder at mere CO2 end normalt går i forbindelse med vand, med dannelse af mere syre som konsekvens. Det er netop denne proces der forklarer, at begrænsninger af lungernes funktion, ved alvorlige lungesygdomme, kan føre til ophobning af syre i kroppen (=syreforgiftning/acidose).

Men så længe lungerne virker som de skal, udåndes der så meget CO2 at balancen på s. 268 nøjagtigt indstiller sig på en pH værdi på ca. 7,4. Dette gøres altså ved hele tiden at udlufte så meget CO2 at mængden af syre i blodet stemmer med en pH på 7,4. Når dette er muligt ligger forklaringen i, at det åndedrætsregulerende center løbende måler blodets pH værdi og afstemmer åndedrætsfrekvensen derefter.

Håber det var svar på dit spm.

Hilsen Kjeld

Kjeld Bruun-Jensen - anatomi-forum.dk
Følgende bruger(e) har sagt tak: randi2
  • Side:
  • 1
Tid til at oprette siden: 0.06 sekunder
Copyright © 2021 Anatomi-forum.dk. Alle rettigheder reserveret.
Joomla! er fri software udgivet under GNU/GPL licens.